L’Escola Pla de les Vinyes participa en un projecte de millora de la biodiversitat al Parc de Can Lluc
Aquest curs els alumnes de sisè de l’Escola Pla de les Vinyes participen en el projecte “Caixes niu i cens de biodiversitat al Parc de Can Lluc” que promou l’Àrea Metropolitana de Barcelona als parcs i platges metropolitans, amb el suport de l’Ajuntament.
L’objectiu és facilitar als centres educatius oportunitats d’aprenentatge vivencial, i promoure la implicació i vinculació dels alumnes en la conservació mediambiental i la promoció del seu entorn més proper.
L’AMB ha aprovat deu projectes d’aquest tipus a cinc municipis de l’àrea metropolitana, entre ells, el projecte presentat per l’Escola Pla de les Vinyes i l’Ajuntament. L’objectiu és disposar d’informació sobre la fauna i flora del Parc de Can Lluc, donar-la a conèixer i sensibilitzar la població sobre la necessitat de preservar-la i documentar-la, i de la importància d’aquest espai per a la biodiversitat.
La metodologia amb què treballen els alumnes és la de l’aprenentatge i servei. Per posar en valor el servei a la comunitat, els alumnes adquireixen nous continguts, competències, habilitats i valors, i a continuació fan un servei comunitari donant a conèixer els aprenentatges, contribuint amb dades i altra informació, i realitzant intervencions de millora al parc.
Els alumnes realitzen activitats a l’aula, com recerca d’informació i estudi sobre el parc (la seva història, la flora i fauna), sobre els ocells (on viuen, què mengen, la seva fisiologia) i elaboren un inventari de les caixes niu del parc i un estudi de les espècies que les utilitzen. També fan tallers i jocs a l’aula i al parc, per conèixer els sons dels ocells més comuns que trobem al parc i per aprendre a identificar-los.
Al gener els alumnes van penjar al parc 12 caixes niu que havien construït ells mateixos, van netejar i reparar les que ja hi havia al parc, i van ubicar en un plànol totes les caixes existents. A l’abril tenen prevista una activitat d’observació d’ocells i recollida de dades, que s’introduiran al web www.ocellsdejardins.cat, un projecte de ciència ciutadana de l’Institut Català d’Ornitologia que ajuda els científics a comprendre quan i per què els ocells visiten els jardins i altres petits espais verds dels pobles i ciutats de Catalunya. També a l’abril faran una observació de les caixes niu i recollida de dades, que seran introduïdes al web www.nius.cat, una altra iniciativa de ciència ciutadana destinada a obtenir informació sobre on, quan i com crien els ocells, és a dir, sobre la localització dels seus nius, la seva fenologia de cria i la seva biologia reproductora.
L’AMB coordina el projecte amb l’Ajuntament, i ofereix suport tècnic i material a l’escola, i el centre es compromet a desenvolupar el projecte durant el curs escolar i a aportar les dades i resultats obtinguts.