El Pressupost municipal per al 2024 consolida l’atenció a les persones en un moment incert

Dijous, 21 de desembre de 2023

Els comptes públics aprovats garanteixen la protecció dels sectors vulnerables de la població assumint, alhora, l’efecte de la inflació i de les darreres crisis econòmiques registrades

9.114.956,87 euros: aquesta és la previsió de despesa establerta per a l’any vinent en el Pressupost municipal, aprovat inicialment per l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló el passat 4 de desembre en sessió extraordinària. En aquesta ocasió, l’equip de govern destacava especialment la complexitat dels comptes públics, pel context econòmic en el qual s’han redactat, i és que a la lenta recuperació de la crisi econòmica del 2008 s’hi han sumat la pandèmia de COVID-19, la incertesa provocada pels conflictes bèl·lics que tenen lloc a Ucraïna i Gaza, la consegüent crisi de subministraments i una situació d’inflació d’una durada imprevisible.

A més, a aquest context general, cal afegir-hi altres aspectes concrets com la recuperació, per part de l’Estat, per a aquest 2024, de les regles fiscals que havien estat suspeses arran de la pandèmia per a facilitar la capacitat de despesa dels ajuntaments a través dels romanents de tresoreria; els processos de consolidació del personal interí, i que les administracions supramunicipals encara no han anunciat els ajuts que oferiran a la inversió dels ajuntaments.

Les persones, al centre
En tot cas, per sobre de tots aquests condicionants, l’equip de govern municipal incidia, en la presentació del Pressupost, que la previsió de despesa i d’ingressos per a l’any vinent manté un important paquet de mesures per a assegurar el benestar social municipal, amb una atenció especial a la gent gran, al jovent, a la població escolar i a altres sectors vulnerables. De la mateixa manera, s’incideix en la qualitat dels serveis públics i el desenvolupament d’actuacions que contribueixin a dinamitzar l’economia i a donar suport a les economies familiars.

Els comptes públics, per capítols
Pel que fa a les despeses previstes, alguns dels aspectes que afecten de manera més directa els diferents capítols són:

Capítol I (despeses de personal): Aquest capítol inclou la incorporació de tres noves places que ja es cobrien amb plans d’ocupació o programes temporals. A més, recull les variacions establertes per llei en les retribucions salarials, que s’incrementen d’un 3,5 %, un increment de 320.000 euros respecte de la previsió de l’any passat (un 7,85 % més).

Capítol II (despeses en béns corrents i serveis): Aquest 2024, l’Ajuntament assumirà, fruit de la inflació, un increment del 16 % en la despesa pel subministrament d’aigua, del 18,20 % en el subministrament de gas o d’un 11,5 % en el manteniment d’edificis públics, a més d’increments en contractes com el de conservació de parcs i jardins (prop del 35 %) o de neteja viària (28 % més).

En tot cas, també hi trobem altres partides que creixen per a potenciar diferents polítiques municipals prioritàries, com l’increment del 21 % de les partides destinades a Cultura o el 151 % d’increment de la partida destinada a les activitats esportives amb la inclusió del servei de piscina municipal a Can Via.

Capítol IV (transferències corrents): En aquest àmbit, la despesa s’incrementa prop d’un 5 % a causa, entre altres qüestions, de l’augment d’inversió en partides relacionades amb els serveis socials, les quals creixen d’un 37,89 %.

Capítols VI i VII (inversions i transferències de capital): Baixen de manera important (245.000 euros) perquè les entitats supramunicipals no han anunciat encara quin capital hi aportaran.
 

 

Darrera actualització: 30.01.2024 | 09:49