Alumnes de batxillerat viatgen a Gàmbia dins el projecte de cooperació amb Tujereng

Dijous, 1 d’agost de 2019

La Carla Ceresuela i la Marta Sánchez, dues alumnes de 1r de Batxillerat de l’institut Montpedrós, han viatjat durant el mes de juliol a Gàmbia, on han realitzat el seu treball de recerca, que s’emmarca dins el projecte de cooperació que els Ajuntaments de Santa Coloma de Cervelló i de Torrelles desenvolupen a la població gambiana de Tujereng a través de l’entitat local Mbolo i sota la coordinació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

La Carla i la Marta han estat una setmana a Tujereng, on han viscut una experiència inoblidable que els ha permès combinar tasques de cooperació i conscienciació amb la preparació del seu treball de recerca, que presentaran, com la resta dels seus companys, a 2n de Batxillerat. També s’han desplaçat a la zona la tutora del seu treball, una membre de la Plataforma de suport a les persones refugiades de Santa Coloma de Cervelló i la tècnica de cooperació de l’Ajuntament, per tal de fer el seguiment del projecte. A més, han compartit el viatge amb tres alumnes més de Torrelles i Sant Vicenç dels Horts.

Durant aquesta setmana han treballat amb esforç i dedicació constant. Han assistit al Consell Municipal de Tujereng, s’han trobat amb responsables tècnics del Village Development Committee per parlar sobre la gestió de residus, han recopilat informació i dades a la planta de compostatge de Brikama i a diversos punts generadors de Tujereng, i  s’han reunit amb l’equip tècnic de la National Environment Agency, on els hi han explicat les polítiques, estratègies i reptes de la gestió i tractament de residus a Gàmbia. També han visitat l’escola Fandema, un projecte on l’entitat Mbolo treballa amb dones de 18 a 65 anys, especialment amb aquelles que mai han anat a l’escola o la van abandonar molt d’hora i volen millorar la seva qualitat de vida. Les alumnes han aprofitat aquesta visita per entrevistar a diverses dones que han estudiat a l’escola, així com a d’altres que no han pogut formar part del projecte. Aquesta recerca els permetrà respondre la pregunta que han plantejat en el seu treball de recerca: “Té Fandema un impacte sobre l’empoderament de les dones?” 

L’estada també s’ha aprofitat per realitzar una formació de dos dies sobre residus orgànics i compostatge a grups locals de teatre juvenil, que han adquirit aquests coneixements per poder fer després un treball de sensibilització amb la resta de la població a través de tècniques teatrals. També han fet la recol·lecció de dades per a la implementació d’un sistema d’informació geogràfica per tal de poder portar a terme la gestió de residus a Tujereng (Gàmbia). Aquest treball de camp s’ha fet amb la participació dels estudiants de vuitè grau de Tujereng.

Projecte de cooperació amb Tujereng

L’Ajuntament va iniciar el projecte de cooperació amb el municipi gambià de Tujereng l’any 2018, a través de l’entitat local Mbolo. Aquest projecte es duu a terme conjuntament amb l’Ajuntament de Torrelles, i sota la  coordinació de l’AMB. L’objectiu és contribuir a un entorn saludable per al desenvolupament personal, social, econòmic i ambiental dels seus habitants.

El projecte de cooperació que s’hi realitza persegueix dos objectius: per una banda impulsar la gestió sostenible dels residus municipals a Tujereng, en especial de la fracció orgànica; i per l’altre, informar i conscienciar a infants, joves i la ciutadania en general de Santa Coloma de Cervelló sobre el concepte de ciutadania global. Precisament el treball de recerca de les alumnes de Batxillerat i el seu viatge a Gàmbia s’inscriu en aquest segon objectiu de sensibilització.

Darrera actualització: 1.08.2019 | 22:44