Dissenyar el futur del poble, un debat ineludible
Fa unes setmanes es va constituir el Consell Assessor Urbanístic de Santa Coloma de Cervelló, un instrument que reuneix al govern municipal i tècnics de l’Ajuntament amb representants dels grups polítics municipals, d’associacions de veïns i veïnes, d’entitats, de Consells Municipals i persones expertes o coneixedores del municipi.
Aquesta primera reunió va servir principalment per informar i posar al dia a les persones membres del Consell sobre els principals planejaments i projectes urbanístics que estan actius o es preveuen per al futur del municipi, tant els determinats per planejaments vigents inclosos al Pla General Metropolità o derivats, com els que requeriran de noves actuacions.
Entre els reptes més destacats hi ha els de la solució urbanística de les zones d’activitat econòmica, una de les prioritats que des de fa temps es treballa per resoldre, amb moltíssimes dificultats. Tant la zona de naus de la carretera BV-2002 com el Recinte Industrial de la Colònia Güell són objecte de molta feina per resoldre les limitacions urbanístiques que actualment tenen per al seu desenvolupament, que impedeix que s’hi puguin donar llicències i atraure empreses i generar activitat econòmica i llocs de treball de proximitat al poble.
Actualment, al Sector SCC-123, que engloba part de les naus de la carretera BV-2002, les que hi ha a la banda baixa de l’Av. Santa Coloma i la franja que va de l’estació de FGC de Santa Coloma fins a l’antiga fàbrica Massó i Carol i el barri de Can Lluc, s’està treballant per generar una nova zona d’activitat econòmica, que també incorporarà habitatges.
El Recinte Industrial de la Colònia Güell és una altra de les prioritats, per les oportunitats de generació d’activitat econòmica i per la necessitat de recuperar un patrimoni de gran rellevància. Aquí, com s’ha explicat en nombroses ocasions, la dificultat és enorme, per l’elevat grau de judicialització i per les dificultats de gestió que s’hi donen. Actualment l’Ajuntament està preparant una nova etapa en el desenvolupament, per garantir la viabilitat del projecte i cercant el consens amb les propietats.
Les negociacions amb INCASOL han permès aturar el Pla de l’Entorn de la Colònia Güell i acordar un replantejament de l’actuació en aquest àmbit, incorporant demandes de l’Ajuntament.
Un dels planejaments de més importància i impacte és, sense dubte, el Pla de l’Entorn de la Colònia Güell, que preveia uns 1.300 habitatges a l’àmbit del Vial de Cornisa entre la Deixalleria i l’antiga escola de la Colònia, que és propietat de l’INCASÒL.
Les negociacions amb l’INCASÒL han permès aturar el Pla de l’Entorn de la Colònia Güell i acordar un replantejament de l’actuació en aquest àmbit, incorporant les demandes de l’Ajuntament. Aquestes demandes passen, entre altres, per una reducció del nombre d’habitatges, la reubicació de l’edificació a zones que tinguin un impacte menor sobre el paisatge, la generació de sostre dedicat a activitat econòmica (petita indústria neta, comerç i oficines) o el redimensionament i redisseny dels vials principals per adequar-los a l’escala del municipi.
La Torre Salbana i el seu entorn són un altre àmbit important i de gran complexitat, perquè la seva situació dificulta la recerca d’alternatives que garanteixin la conservació de la Torre i l’edificació catalogada com a patrimoni. A més, en aquest cas hi ha un risc important d’haver d’expropiar la finca, amb un cost inassumible pel pressupost municipal.
A la Font Vella també hi ha plans de construcció d’una quarantena d’habitatges i ordenar tot aquell entorn al voltant de l’Institut Montpedrós.
A banda d’aquests planejaments de gran relleu, altres també estan en marxa o previstos, i se’ls anirà fent un seguiment i anàlisi des del Consell Assessor Urbanístic i altres espais diversos d’informació i participació, per incorporar propostes i millores.