L’obesitat s’està convertint en un important problema de salut pública, tant pel nombre de població afectada com per la seva relació amb l’aparició o agreujament d’altres problemes de salut crònics que ocasiona una disminució tant de la qualitat com de l’esperança vida de les persones afectades.
Aquesta situació s'ha agreujat a causa del confinament, l'estrès i la situació d'incertesa perquè moltes persones han deixat de banda els hàbits saludables reduint l'activitat física i incrementant el consum d'alguns aliments riscs en sucres i greixos.
Concretament a Catalunya més de la meitat de la població entre 18 i 74 anys i el 36,3% de la població de 6 a 12 anys té excés de pes, ja sigui obesitat o sobrepès segons dades de l’Enquesta de salut del 2016.
En la població infantil i juvenil aquest fet és més preocupant ja que els seus efectes en la salut actual de l’infant o jove afectaran a la resta de la seva vida i que l’obesitat infantil és un predictor important de l’obesitat en la vida adulta.
El pes normal o pes saludable és aquell que permet mantenir un bon estat de salut i gaudir d’una bona qualitat de vida. Es calcula en funció de les característiques (edat, sexe o complexió) de cada persona.
L’excés de pes augmenta el risc de patir malalties cardiovasculars, diabetis tipus 2, trastorns de l’aparell locomotor i alguns tipus de càncer, entre altres problemes de salut, i pot arribar a produir discapacitat, d'hipertensió arterial, d'artrosi, de gota..., i en el cas de Coronavirus si bé no afecta al risc de contraure aquesta malaltia s’ha demostrat que és un factor que empitjora el pronòstic i l’evolució de la malaltia.
L’augment de l’obesitat és tan alarmant en les darreres dècades que l’OMS ha arribat a considerar aquest trastorn com l’epidèmia del segle XXI.
Tot i que l’obesitat es considera que és una malaltia amb moltes causes, influenciada per factors genètics, fisiològics i ambientals, la forma de prevenir, reduir i combatre la malaltia passa per uns hàbits de vida saludables. Concretament:
Alta informació d’interès: