Comencen els treballs de gestió forestal a l’entorn del Bon Punt i Can Mallol
Els treballs han començat avui 5 de novembre i consistiran en la tala controlada i selectiva de pi blanc i l’estassada del sotabosc amb l’objectiu de reduir el risc d’incendi, millorar l’estabilitat de la massa forestal i potenciar la biodiversitat.
Aquesta actuació s’emmarca dins del Projecte de Gestió Forestal per a la Prevenció d’Incendis al Baix Llobregat, que ha identificat aquesta finca de Sant Roc com una zona vulnerable on és prioritari reduir la massa boscosa per evitar el desenvolupament de grans incendis forestals.
Els treballs s’allargaran durant cinc setmanes i afectaran unes 13 hectàrees de terreny forestal.
Projecte de Gestió Forestal per a la Prevenció d’Incendis Forestals al Baix Llobregat
L’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló forma part del Projecte de Gestió Forestal per a la Prevenció d’Incendis al Baix Llobregat, liderat per la Diputació de Barcelona i amb la col·laboració del Consell Comarcal del Baix Llobregat i dels ajuntaments implicats.
Aquest projecte de prevenció d’incendis defineix les àrees de gestió forestal estratègiques on l’execució de treballs per a la reducció del combustible són prioritaris per a la defensa de persones i béns, així com per a evitar el desenvolupament de grans incendis forestals.
El programa d’actuacions d’aquest projecte per al 2024 va identificar una gran finca de Santa Coloma de Cervelló que necessitava una actuació urgent per la seva vulnerabilitat i el seu elevat risc d’incendi forestal. Superada la fase de planificació i de tramitació administrativa, amb l’autorització de la propietat i el suport econòmic de la Diputació de Barcelona, durant les properes 5 setmanes es duran a terme els treballs de gestió forestal estratègica en quatre finques que en total engloben més de 13 ha de terreny forestal.
Els treballs consistiran en l’aclarida de pins per tal de en reduir l’excés de densitat (pins/ha) de les zones forestals amb masses de pi blanc i així afavorir el creixement en alçada i en diàmetre dels pins seleccionats. Un cop retirats els pins, es procedirà a fer la selecció de tanys de roure i alzina que tenen més vigor. D’aquesta manera, es prioritza la selecció de roures i alzines per davant del pi blanc i es redueix la competència entre els peus seleccionats. Finalment, es preveu trossejar i incorporar al terreny les restes de brancada per a la seva descomposició in situ.
Amb aquesta actuació es promou el canvi d’espècie dominant en favor de l’alzina i en detriment del pi. Es millora l’estabilitat de l’estructura forestal i es redueix la competència entre els peus, afavorint el creixement en alçada i en diàmetre dels peus seleccionats amb l’objectiu que el bosc evolucioni més ràpidament cap a un alzinar adult que sigui més segur en cas de patir ventades o incendis i, a més, suposi un augment de la biodiversitat a la zona, ja que majoritàriament està dominada per boscos de pi blanc.
Amb aquesta actuació l’Ajuntament vol incentivar la gestió forestal sostenible als boscos del nostre municipi que tants anys fa que van deixar de ser gestionats. Amb la gestió agroforestal del nostre entorn aconseguirem tenir un municipi més segur per als veïns i les veïnees en cas d’incendi, boscos més ben preparats per al canvi climàtic que ja tenim aquí i amb major biodiversitat de flora i fauna.