Homenatge als colomins deportats i morts als Camps de Concentració del nazisme

Dimecres, 8 de maig de 2024

El passat 7 de maig va tenir lloc a la sala d’actes de Can Baruta la conferència: Els deportats republicans als camps nazis, i el 18 d’abril el Ple Municipal va aprovar l’adhesió al projecte de les Stolperstein.

Amb motiu del dia 5 de maig, Dia d’Homenatge als espanyols deportats i morts a Mauthausen i en altres camps i a totes les víctimes del nazisme d’Espanya, l’historiador i president de l’Amical de Mauthausen, Juan M. Calvo ens va explicar en la seva conferència les vicissituds a les que es van veure abocats, després de la Guerra Civil, els republicans que van haver de travessar la frontera cap a França, i com, a partir d’aquí van anar a parar als camps de concentració nazis, on van perdre la vida la major part d’ells, degut a les condicions duríssimes i al tracte denigrant al que foren sotmesos. Entre aquestes persones hi havia tres colomins: Vicenç Gaudó Perals (Gusen, 24 de desembre de 1942), Valentí Ros Tutusaus (Mauthausen, 17 de juny de 1942) i Antoni Sàbat Amat (Gusen, 14 d’agost de 1941).

Per retre homenatge a aquestes persones, l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló va aprovar en el ple del 18 d’abril l’adhesió al projecte de les Stolperstein, o llambordes, que assenyalen el lloc on van viure, perpetuant la seva memòria i sent un clam cap a la terrible injustícia que els va portar a perdre la vida. Les Stolperstein és un projecte artístic dissenyat per Gunter Demning (Berlin, 1947), amb el qual es vol perpetuar el record de tots aquells col·lectius que van ser perseguits o assassinats a Europa entre els anys 1933 i 1945 pel règim nazi i els seus col·laboradors.

A Catalunya, aquest projecte es gestiona sota el paraigües del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Darrera actualització: 8.05.2024 | 13:15