L’alimentació sostenible, a l’agenda de l’Ajuntament

Dimarts, 2 de març de 2021

Després de diferents diagnosis queda clara la importància de les polítiques alimentàries per aconseguir un sistema d’alimentació més just, sostenible i saludable, també a escala local. Per això l’Ajuntament ja fa temps que ha incorporat la transició alimentària en la seva agenda de treball.

La tercera edició de la Taula de seguiment de l’emergència climàtica que es va celebrar el passat mes de febrer es va centrar precisament en l’alimentació sostenible, i en el darrer Ple Municipal es va aprovar l’adhesió de l’Ajuntament a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona, amb els compromisos d’elaborar programes propis sobre alimentació sostenible i de donar suport a les activitats de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible de Barcelona 2021.

La Taula de seguiment de l’emergència climàtica es va celebrar de forma telemàtica el 2 de febrer. Com a convidat va comptar amb la presència d’en Raimon Roda, enginyer agrònom, Cap d’infraestructura verda de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, qui va explicar com partim d’un sistema alimentari complex que no és capaç d’alimentar a tota la població de forma adequada generant impactes negatius en les persones i en el planeta, i com són necessàries polítiques que permetin aconseguir un sistema d’alimentació més just, sostenible i saludable. 

Després de la intervenció del Raimon Roda es van explicar les accions més rellevants que s’estan portant a terme en matèria de transició alimentària al poble, com són el Mercat de Pagès de la Colònia Güell, els horts urbans de Can Carletes, la col·laboració dels menjadors escolars amb Aliments solidaris amb el projecte d’aprofitament dels excedents alimentaris, o l’adhesió d’alguns dels nostres restauradors al programa “Sabors de l’horta“ del Parc Agrari, entre d’altres.

Regidors, entitats i ciutadania van participar en el debat posterior que va girar en torn del paper del Parc agrari en la transició cap a l’alimentació sostenible. Finalment es van comentar diferents iniciatives socials i ciutadanes i de corresponsabilitat dels consumidors per avançar cap a l’alimentació sostenible.

Perquè són necessàries les polítiques alimentàries?

Malauradament, els desequilibris alimentaris de la població són una tendència creixent i un símptoma inequívoc d’uns estils de vida poc saludables i desvinculats de l’origen del producte. És un sistema alimentari insostenible que, degut a dietes inadequades, provoca morts,  obesitat i sobrepès, i promou l’existència de treballs precaris, malbaratament alimentari i produeix grans quantitats de gasos d’efecte hivernacle que augmenten l’escalfament global i empitjoren l’emergència climàtica. Les activitats comercials i no comercials que produeixen, processen, distribueixen, adquireixen, consumeixen i rebutgen  el menjar afecten el medi ambient, a l’economia, al teixit social i a la salut.

Una alimentació sostenible ens ha de permetre alimentar a tota la població de forma que beneficiï a les persones, als territoris i al planeta. Per això s’ha de produir, transformar, vendre, comprar i consumir aliments creant prosperitat, promovent la justícia social, cuidant, conservant i regenerant els nostres recursos i ecosistemes per garantir una alimentació sostenible a les generacions futures. I això implica impulsar polítiques públiques adreçades a la sobirania alimentària, el consum responsable, la producció agroecològica, els circuits curts de comercialització i de proximitat als mercats municipals, però també una aliança amb els menjadors escolars i l’alimentació saludable dels infants.

Barcelona, Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021

El 2021 Barcelona és la capital mundial de l’alimentació sostenible i es vol aprofitar perquè participin tots els municipis metropolitans. Santa Coloma s’hi ha adherit. La Trobada Mundial d’alcaldes i alcaldesses del Pacte de Polítiques d’Alimentació Urbana de Milà que es celebrarà aquest any a Barcelona és una oportunitat per establir un marc de treball comú que faciliti espais de participació, acció i estratègia que permetin desenvolupar polítiques alimentàries metropolitanes que tinguin com a principis elementals el dret a l’alimentació. 

Darrera actualització: 2.03.2021 | 16:03