Colònia Güell
L'any 1890, l'industrial tèxtil Eusebi Güell va decidir traslladar la fàbrica de teixits de cotó "El Vapor Vell" del barri de Sants a la finca agrícola que el seu pare, l'indià Joan Güell, havia adquirit trenta anys abans al terme municipal de Santa Coloma de Cervelló, a la finca anomenada Can Soler de la Torre. Naixia aleshores la Colònia Güell.
Amb el decurs del temps, la colònia s'ha adaptat a una nova època i a un nou model social que res té a veure amb l'antiga estructura de colònia industrial. Tanmateix, ha conservat un paisatge arquitectònic que ens evoca vivament un temps passat.
Aquesta atmosfera del segle XIX que encara és present en els seus carrers és el que la fan tan especial. A la Colònia Güell s'hi conserva un important patrimoni històric i artístic. Està formada per l'antiga fàbrica tèxtil, actualment reconvertida en recinte industrial, pels habitatges dels obrers, que són ara el nucli urbà, i per un conjunt d'edificis representatius de l'arquitectura modernista de finals del segle XIX.
La Colònia Güell ha estat declarada Bé d'Interès Cultural - Conjunt Històric, i la Cripta Gaudí, obra cabdal del modernisme català, ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO (2005).