Aquest és el sistema de referència a Europa, ja que permet superar el 70% de recollida selectiva. A Catalunya més de 240 municipis han implantat aquest sistema amb resultats que en alguns casos superen el 80%.
Els contenidors tancats, a part de no permetre un salt qualitatiu tant marcat en els resultats, comporten molts problemes de manteniment i de desbordaments.
Hi ha dos horaris de recollida segons la zona:
Zona 1 (Casc Antic, Can Lluc, Pla Vinyes, Can Colomer i Colònia Güell):
Zona 2 (Sant Roc, Can Via, La Pineda i Cesalpina):
Està ubicada al cantó de la deixalleria. Allà trobareu contenidors de cada fracció. S'hi podrà accedir amb una targeta que s'entregarà conjuntament amb el kit.
4. Quan puc fer servir l'Àrea de contenidors d'Emergència?
Sempre que per horari no puguis fer servir la recollida porta a porta. Separeu correctament els residus. Si ho fem malament aquí, embrutem la feina del tot el municipi. Important: L’ús de l’Àrea de Contenidors d’Emergència (situada al costat de la Deixalleria), no es comptabilitza com a participació en el Porta a Porta ni com a ús de la Deixalleria. Per tant, la seva utilització no ajudarà a situar-se en el tram més baix de la taxa d'escombraries.
Si, desapareixeran tots els contenidors a excepció dels de Vidre i Tèxtil (Roba). Aquestes dues fraccions es continuen recollint com fins ara.
Es pot treure cada dia que hi ha recollida (4 dies a la setmana). És la fracció de tèxtil sanitari (bolquers, compreses, tampons, tovalloletes humides i similars i excrements i sorra d’animals de companyia)
Aquesta fracció es treu sense cubell, dins una bossa de plàstic qualsevol tancada, i marcada amb una creu vermella.
Que no es recolliran. L'operari deixarà un adhesiu amb la raó per la qual no es recull. Les primeres setmanes no serà estricte en aquest sentit, i es deixarà un temps perquè tothom assimili el nou sistema.
Igual que en el cas anterior, no es recolliran. L'operari deixarà un adhesiu amb la raó per la qual no es recull. Les primeres setmanes no serà estricte en aquest sentit, i es deixarà un temps perquè tothom assimili el nou sistema.
L'Ajuntament reparteix gratuïtament un paquet de bosses compostables amb el kit inicial. Després s'hauran d'adquirir per compte propi.
Sí, són obligatòries per la fracció orgànica.
Els contenidors de vidre actuals no es retiren, i continuaran donant el mateix servei. Per tant, el vidre al contenidor verd de sempre.
Disposareu d'accés en tot moment (a través de la vostra targeta d'identificació) a l'Àrea d'Emergència, per tal de poder fer aportacions grans de residus. En el cas del cartó, els podeu treure plegats al cantó del cubell xipat.
No, el cartó i el paper ha d'anar a granel dins del cubell. Si en teniu, també el podeu posar dins de bosses de paper d'alguna botiga o dins d'una capsa de cartó. En el cas de cartons grans, es poden deixar plegats al cantó del cubell.
Els cubells que cedeix l'ajuntament no són barats, i cal que en feu un ús adequat i mireu de conservar-lo el màxim de temps possible. En cas de pèrdua o ruptura, acudiu a l'ajuntament i se us donaran de nous. Si s'observa que la pèrdua o ruptura és a causa d'un ús inadequat s'aplicarà la taxa corresponent.
Sí. S'editarà un imant amb el calendari que rebreu juntament amb els cubells.
Els residus que generen més males olors són els orgànics, per això és la fracció que es recull amb més freqüència. A més el cubell reixat i les bosses compostables permeten la transpiració i alenteixen l’aparició de males olors.
Un altre residu que pot generar males olors són els bolquers o la sorra dels gats. Per això es preveu una recollida qualsevol dels dies que hi ha recollida (4 dies a la setmana)
El sistema Porta a Porta és un sistema més net que el tradicional sistema de contenidors, on freqüentment s’hi aboquen residus als voltants, al terra o s’hi abandonen voluminosos. A més, el sistema de contenidors genera males olors donat que els residus estan més temps a al via pública. Amb la desaparició dels contenidors aquestes problemàtiques es redueixen. Però com sempre, depèn també de que tothom utilitzi el servei de forma correcta i amb civisme.
No. Les plagues s’originen per la presencia continuada de residus a la via, com en el cas dels contenidors. En altres municipis on s’ha implantat porta a porta s’observa una disminució de plagues, ja que els cubells estan un temps determinat a la via, i no dona temps a generar males olors, ni s’embruta la via.
D’altra banda, els cubells tenen un sistema de bloqueig amb la pròpia nansa, que fa molt difícil que els animals els puguin obrir.
No. Al contrari, el sistema porta a porta te entre els seus beneficis que no cal anar fins a la illa de contenidors per aportar els residus, sinó que es deixen al canto de la porta de casa (o el més a prop possible).
I a més, si algú té alguna problemàtica concreta es pot posar en contacte amb els educadors de la campanya o el propi ajuntament i es trobarà una solució personalitzada.
No. Els cubs no porten cap dada personal, ni adreça ni nom. Només porten un codi de barres que només l’ajuntament podrà relacionar amb l’habitatge corresponent. L’ajuntament garanteix tots els drets relacionats amb la protecció de dades personals i, a més, tot el sistema ha passat per una auditoria específica de protecció de dades i està constantment supervisat per experts de diferents administracions.
Perquè no és just que entre tots i totes paguem pel que uns quants fan malament. Separar correctament els residus que generem en origen, es a dir, a casa, no pot ser voluntari, és obligatori. Cal que prenguem consciència del cost ambiental, econòmic i social que té el malbaratament de recursos. Amb el sistema porta a porta podem arribar a premiar qui ho fa bé.
ALTRES RESIDUS: Sempre tens disponible aquesta web: https://www.residuonvas.cat/ Introdueix el residu del qual dubtes i obtindràs resposta. També hi ha la versió APP pels mòbils.
Sí. Tots els habitatges situats en zones on es presta el servei de recollida de residus han de satisfer la taxa corresponent, independentment de la seva ubicació. Els immobles en disseminats tenen tarifes específiques segons el sistema de recollida aplicat:
La tarifa bàsica per a cada habitatge amb recollida porta a porta és de 65,30 €. Aquesta quota es veu afectada per una part variable depenent de les aportacions a la fracció orgànica (FORM).
Depèn del nombre de lliuraments de la fracció orgànica (FORM).
Per exemple:
Sí. Hi ha una reducció del 30% per a habitatges amb ingressos familiars inferiors al salari mínim interprofessional. Per obtenir-la, cal acreditar-ho abans de l'1 de març de l'any corresponent.
Si estàs inscrit en el Registre d’autogestió de la brossa orgànica de l’Ajuntament i fas compostatge casolà, et correspon la tarifa mínima en la part variable de la taxa. Per inscriure’s cal presentar una instància genèrica informant de la realització de compostatge i l’àrea de medi ambient de l’ajuntament es posarà en contacte.
L’incompliment de les normes de separació, dipòsit o lliurament de residus pot comportar sancions econòmiques, que varien segons la gravetat de la infracció.
Has de comunicar el canvi de domicili a l’Ajuntament perquè es pugui actualitzar el padró i ajustar la taxa corresponent.
A la deixalleria es poden portar residus especials com electrodomèstics, piles, olis usats, fustes, ferralla, tòners, cartrons i restes de poda.
Pots informar l’Ajuntament a través dels canals oficials com el web municipal o el telèfon d’atenció ciutadana.
No, deixar residus fora dels dies i hores establerts pot comportar sancions econòmiques.