La gran família de la Cultura Popular

L’Espai de Cultura Popular “La Masieta” va obrir les portes al febrer del 2022. Des de llavors acull tota la imatgeria gegantera del municipi, així com mostres del vestuari, instruments i atributs que utilitzen les entitats locals de cultura popular. La finalitat de l’Espai de Cultura Popular “La Masieta” és posar en valor el patrimoni etnològic, cultural i musical relacionat amb el cicle festiu de Santa Coloma de Cervelló. També és una eina per difondre i conservar el patrimoni cultural local. Tot seguit us presentem els elements que conformen l’exposició. Si voleu ampliar la informació, llegiu el codi QR associat.

Figures de Cultura Popular i Tradicional


Els Gegants "nous" de Santa Coloma, en Roc i la Coloma

Colla de Geganters i Grallers de Santa Coloma de Cervelló
(2019) Entre 55-52 kg, i entre 4,12-3,92 metres d'alçada
Santa Coloma té dues parelles de gegants idèntiques, els gegants vells i els gegants nous. En ambdós casos es tracta del Roc i la Coloma, un hereu i una pubilla vestits amb roba de festa del segle XVII.


Els Gegantons Rosa i David

Associació Comissió Mostra de la Cirera
(2015) Entre 16-19 kg, i entre 2,30-2,40 metres d’alçada
La Rosa i el David representen una parella de cireraires amb el vestit d’anar a collir cireres.


El Gegantó Antonet, el Pastoret

Colla de Geganters i Grallers de Santa Coloma de Cervelló
(2022) 5 kg i 2 metres d’alçada
Aquesta figura representa un pastor jove que viu a les muntanyes.


L'Skarrek

Colla Drac i Diables de la Colònia Güell
(1991) 80 kg, 3 metres d’alçada, 6 metres de llargària i 15 punts de foc
L’Skarret és la bèstia de foc que acompanya la Colla Drac i Diables de la Colònia Güell als grans correfocs. Per moure’l cal un portador que es situa dins, un altre es col·loca al darrera per controlar la trajectòria de la cua, i altres diables s’encarreguen d’encendre la pirotècnia que porta al cap, coll, ales i cua.


El Murri

Colla de Geganters i Grallers de Santa Coloma de Cervelló
(2022) 25 kg i 1,75 metres d’alçada
Aquesta bèstia representa un porc senglar en referència als molts porcs senglars que viuen a les muntanyes de l’Ordal i la serralada del Montpedrós.


Els Capgrossos Cirera i Cireró

Associació Comissió Mostra de la Cirera
(2005) 16 kg
L’any 2005 la Comissió Mostra de la Cirera van crear aquests dos capgrossos i la seva indumentària per donar la benvinguda a la Festa de la Cirera i l’Agricultura.


Els Gegantons de les escoles


La Vinyeta

Escola Pla de les Vinyes
(2022) 10 kg i 2,5 metres d’alçada
Aquesta gegantona promou la sostenibilitat i la cura del medi ambient, representades en el símbol brodat al pit i les cintes amb els colors de l’arc de Sant Martí.


El Gegantó de l'Escola de la Colònia Güell

Escola Colònia Güell
10 kg i 2 metres d’alçada
L’element més característic d’aquest gegantó són els llargs braços i les enormes mans que voleien quan balla. El pes i la mida estan adaptats per tal que els infants el puguin portar.


Indumentària de Cultura Popular


Vestuari i complements de les danses populars

Agrupació de Cultura Popular de Santa Coloma de Cervelló
Les danses representades per aquests vestits estan relacionades amb el cicle agrícola, i cadascun dels moments d’aquest cicle està relacionat amb una època o herba.


Llauradors

Els protagonistes d’aquest ball comencen a sembrar les llavors que es recollien. L’herba associada és l’herba de sang o herba de Sant Antoni.


Espigolaires

Aquesta dansa representa l’equinocci de primavera, que dona inici a aquesta estació i al desvetllament de la natura. Les herbes associades són l’espígol, la farigola i el romaní.


Fresques

Aquesta dansa representa les festes de l’arbre de maig. L’herba associada és la menta boscana.


Cireraires

Aquesta dansa representa el solstici d’estiu. L’herba associada és l’hipèric.


Segadors

Aquesta dansa simbolitza el procés de sega curosa en honor al Bocarrot, l’ésser que habitava als conreus de cereals i que amb la seva força assegurava la prosperitat dels camps any rere any. L’herba associada és l'espiga de blat.


Vinyataires

Són els genis tutelars de les vinyes i portadors de l’alegria i la celebració final del cicle. L’herba associada és el cep.


Arboçaires

Són éssers moguts que dansen en cercle la dansa solar del solstici, i repiquen amb panderetes per fer dansar els qui els veuen, talment com qui s’embriaga tastant els fruits de l’arboç. L’herba associada és l’arboç que simbolitza la vitalitat de la natura.


Trementinaires

El Ball de Trementinaires representa una comitiva d’Encantades, esperits femenins de les muntanyes coneixedors d’antics sabers. L’herba associada és l’heura.


La Dona de les Fulles

Associació Comissió de Festes Majors de Santa Coloma

Al Pla de les Bruixes, una nit tranquil·la un cicló enlairà les fulles escampades per fer emergir la Dona de les Fulles que dóna la benvinguda a la Festa Major de Santa Coloma.


Toquikitoqui

Toquikitoqui són un grup de batucada format per una dotzena de percussionistes. A través de ritmes trepidants i coreografies molt visuals porten a terme un espectacle impactant i divertit que, a més a més, és atractiu per al públic en general.


Diables de la Colònia Güell

La colla Drac i Diables vesteix una indumentària confeccionada amb roba ignífuga. És habitual que els vestits de les colles de diables siguin majoritàriament negres, en aquest cas es completa amb flames de colors càlids a les vores i banyes a la caputxa. La massa és l’element on es col·loquen les carretilles de pirotècnia.


ESPAI DE CULTURA POPULAR LA MASIETA


Centre Cívic Can Baruta

C. Lluís Pascual Roca, 4 (Santa Coloma de Cervelló)
Horari: de dilluns a divendres, de 9 a 21 h

scc.regidoriacultura@santacolomadecervello.cat
Telèfon: 93 645 07 00 (extensió 3500)

*Il·lustracions de CRISTINA RIUS

Darrera actualització: 11.11.2023 | 11:41
Darrera actualització: 11.11.2023 | 11:41